Összegyűjtöttük a szőlő legfontosabb élettani hatásait

A frissen fogyasztott szőlő számos kedvező hatást gyakorol szervezetünkre. Jó néhány kutatás középpontjában a szőlő fogyasztásának egészségre gyakorolt pozitív hatásai állnak. Élettani szempontból elsősorban a vörös- és kékszőlő fajták nagyon gazdagok értékes bioaktív vegyületekben. 

1) A friss szőlő mikro-, makroelem és vitaminforrás

Megtalálható benne többek között: a cink, fluorid, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, K-vitamin és folát.

2) Az emberi szervezetet C- és K-vitaminnal látja el

A C-vitamin fontos szerepet tölt be a kollagén bioszintézisében. A kollagén a kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme és hozzájárul a sebgyógyuláshoz is. Ezen túl, antioxidáns hatással rendelkezik, fontos szerepet tölt be az immunrendszer normál működésében. Továbbá segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

A K1-vitamin (fillokinon) nélkülözhetetlen a normál véralvadáshoz, valamint fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében.

3) A szőlő természetes energiaforrás

A szőlőnek magas a cukor- és energiatartalma. Megtalálható benne a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a szacharóz. Így gyorsan hasznosuló energiaforrás a szervezet számára. 100 g friss gyümölcs 69 kcal-t tartalmaz.  Fruktóz intoleranciában, vagy annak felszívódási zavara esetén fogyasztása kerülendő. Cukorbetegek pedig feltétlenül kalkuláljanak magas cukortartalmával!

szőlő_csendélet
Photo by NordWood Themes on Unsplash

4) Jót tesz az emésztésnek

A szőlő oldhatatlan rosttartalma hozzájárulhat a jobb emésztéshez. A rostok növelik a széklet térfogatát, fokozzák a bélműködést, így járulva hozzá a megfelelő bélműködéshez és székletürítéshez. Fontos megjegyezni, hogy arra hajlamos egyéneknél szorulást okozhat. Ilyen esetben érdemes magszegény és/vagy vékonyabb héjú fajták fogyasztásával próbálkozni.

5) Megtalálható benne számos karotinoid

Béta-karotin: Szerepe van például az erős napsugárzás káros hatásainak kivédésében.

Lutein: Segíti a szem egészségének megőrzését, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben és fokozza a DNS helyreállítását és annak ellenálló képességét a különböző káros hatásokkal szemben.

Zeaxantin: Szintén a szem egészségének megőrzésében van kulcsszerepe.

6) A kékszőlő magas antocián tartalmú növény

Főleg a kékszőlő mustja és az ősszel vörösre színeződő levele gazdag antociánokban. Ezekből ipari méretben lehet antocián-kivonatot előállítani. A belőle készült termékeket elsősorban Franciaországban a vénás panaszok enyhítésére forgalmazzák. Nemcsak a lábak számára hozhat javulást, hanem az aranyeres panaszok esetében is. Hazánkban is elérhető például vadgesztenye krém vörösszőlő levél kivonattal.

kékszőlő_szőlő levél
Thanks for your Like • donations welcome képe a Pixabay -en.

7) A szőlő fő bioaktív vegyülete a rezveratrol

Elsősorban a vörös- és kékszőlőben, valamint a vörösborban található meg ez a polifenolokhoz tartozó vegyület. Rengeteg kutatás foglalkozik a rezveratrol potenciális jótékony hatásaival:

  • antioxidáns (oxidatív stressz),
  • daganatellenes (prosztata-, mell- és vastagbélrák),
  • gyulladáscsökkentő,
  • szív- és érrendszer védelme (szívkoszorúér betegségek, érelmeszesedés, magas vérnyomás),
  • idegrendszert védő hatás (Alzheimer kór, iszkémiás stroke),
  • cukorbetegség (2-es típusú diabétesz, csökkent glükóz tolerancia),
  • nem alkoholos zsírmáj kezelése.

Számos kutatás biztató eredményekkel szolgál, azonban további megerősítő tanulmányokra van szükség a rezveratrol terápiás potenciáljának megértésére.

Hamarosan megjelenő cikkünkben a szőlőlé, vörösbor, szőlőmagolaj és mazsolafogyasztás előnyeivel foglalkozunk.

láb_strand_nyár
Read alsoLépjünk idejében, hogy kivédjük a súlyosabb visszérbetegségek kialakulását

Források:

U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE – FoodData Central

Csupor Dezső-Szendrei Kálmán, Növényi színanyagok melyeknek terápiás jelentőségük is van: az antociánok, Fitoterápia 2006/9

Salehi, B., et al. (2018). Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines, 6(3), 91. 

Berman, A. Y., et al. (2017). The therapeutic potential of resveratrol: a review of clinical trials. NPJ precision oncology, 1, 35.